Ιατρική θεραπεία/φυσική θεραπεία

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Η θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο του πόνου και στην αποφυγή πρόκλησης βλαβών στις νευρικές δομές.

Στις ήπιες περιπτώσεις είναι ωφέλιμη η χρήση ενός μαλακού αυχενικού κολλάρου που εξασφαλίζει περιορισμένη κινητικότητα του λαιμού και μειώνει τον ερεθισμό των νεύρων. Στην πορεία, καθώς παρατηρείται βελτίωση των συμπτωμάτων, το κολλάρο μπορεί να εφαρμόζεται μόνο όταν πραγματοποιούνται απαιτητικές δραστηριότητες. Η πρόσληψη αντιφλεγμονωδών/αναλγητικών φαρμάκων ελαφρύνει τον πόνο, ενώ μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης των μυών του λαιμού.

Συστήνεται, επίσης, η λήψη μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, ειδικά σε ασθενείς που παρουσιάζουν μυϊκούς σπασμούς, ενώ, στην περίπτωση πόνου στις ρίζες των νεύρων, ενδείκνυται η χορήγηση κορτιζόνης για σύντομο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ των φυσιοθεραπειών ωφέλιμες είναι οι έλξεις, οι οποίες, ωστόσο, έχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για ορισμένους ασθενείς. Εάν εκτελεστούν σωστά, φαίνεται να εγγυώνται τη βελτίωση των συμπτωμάτων για ένα ποσοστό, το οποίο, σύμφωνα με μια μελέτη, υπερβαίνει το 80% των περιπτώσεων.

A¶λλες προτεινόμενες θεραπείες περιλαμβάνουν τους υπέρηχους, την ηλεκτροθεραπεία TENS και τη θεραπεία με λέιζερ. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το λέιζερ HILT, το οποίο, λόγω των γρήγορων αναλγητικών ιδιοτήτων του, επιτρέπει την ταχεία εξασθένηση των συμπτωμάτων. 

Σπανίως συστήνεται και η χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις σοβαρής συμπίεσης της ρίζας ενός νεύρου ή του ίδιου του νωτιαίου μυελού.


[ Πίσω ]