Αιτίες και παράγοντες

Έχει γραφτεί από Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Με το πέρασμα των χρόνων οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα μαξιλαράκια που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων και που ενεργούν ως “αμορτισέρ”, γερνούν, αφυδατώνονται και χάνουν την ελαστικότητά τους.

Κατά συνέπεια, παρατηρείται μια αύξηση του μηχανικού στρες στο οποίο υποβάλλονται οι σπόνδυλοι, οι οποίοι μπορεί να παράγουν οστεόφυτα, ενώ και οι περιβάλλοντες σύνδεσμοι καθίστανται λιγότερο εύκαμπτοι.

Μεταξύ των αιτιών των διαδικασιών αυτών είναι σίγουρα το γήρας: μελέτες έχουν αποδείξει ότι ακτινολογικές ενδείξεις αυχενικής αρθροπάθειας παρατηρούνται στο 13% των ανδρών μεταξύ των 30 και των 40 χρόνων και στο 100% των 70άρηδων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες είναι το 5% στα 40 χρόνια και το 96% στα 70.

Εκτός από την ηλικία και το φύλο, άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προσβολής από αυχενική αρθροπάθεια είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί, συνήθως επαγγελματικής φύσεως, και η παρουσία συνθηκών που μπορεί να ευνοήσουν την αστάθεια της αυχενικής μοίρας. Ακόμα και παλαιότεροι τραυματισμοί στο λαιμό, πιθανόν διαπιστωμένοι αρκετά χρόνια αργότερα, είναι δυνατόν να προδιαθέσουν την αυχενική αρθροπάθεια. Επιπλέον, υφίσταται η κληρονομική προδιάθεση, ενώ και το κάπνισμα θεωρείται ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου.[ Πίσω ]